Rögzített fogpótlások

Rögzített pótlások lehetnek héjak, koronák és hidak, attól függően, hogy milyen célt szolgál a pótlás.

Cirkonkerámia koronák és hidak

Amennyiben az Ön fogászati problémáját már nem lehet megoldani egy töméssel vagy egy betéttel, koronával vagy híddal tudjuk pótolni a foghiányt. A cirkonkerámia koronák és hidak olyan pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket egyre több páciensünk választ a hagyományos fémkerámia fogpótlások helyett, mert fémmentesek, nem okoznak allergiát, esztétikusak és ezred milliméter pontosak. A cirkóniumból készült koronák és hidak észrevehetetlenül illeszkednek fogaihoz. A fémkerámiára jellemző sötét árnyalat és szürkés szélcsík már a múlté. A cirkónium fogpótlás nem üt el többi fogától. Az esztétikus, fémmentes cirkonkerámia korona vagy híd előkészítése hasonló módon történik, mint a hagyományos fémkerámiáé: a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket, majd lenyomatot vesz fogairól, és elküldi azt a fogtechnikai laboratóriumba. A laboratóriumban cirkóniumból, ún. CAD/CAM technológiával öntik ki fogpótlásának vázát. Ez a technológia a legprecízebb eljárással dolgozik. A laboratóriumban először egy speciális lézerletapogatóval beolvassák a lenyomatot, majd számítógéppel megtervezik és elkészítik a vázat az Ön fogaihoz. A vázat bepróbáljuk, majd porcelán leleplezést tesz rá. Ez esztétikus külsőt ad fogpótlásának. Amennyiben cirkonkerámia pótlása esztétikai és kényelmi szempontból is tökéletesen kielégíti igényeit, fogorvosa véglegesen felragasztja azt. Az eredmény: természetes megjelenés, tartósság, tökéletesen illeszkedő koronák.

Fémkerámia koronák

A legnépszerűbb fogpótlás még manapság is a fémkerámia korona vagy híd. Ez a hagyományos megoldás évtizedek óta nyújt tartós megoldást fogászati problémákra:

 • visszaállítja a rágóképességet
 • pótolja a hiányzó fogakat, amikor fogbeültetés nem lehetséges
 • nagy kiterjedésű szuvasodások helyére illeszthető, amikor a tömés vagy a betét már nem elegendő.

Fémkerámia fogpótlás előnyei 

 • költségtakarékos
 • szilárd és tartós
 • visszaállítja a rágóképességet
 • akár egy hét alatt elkészül a teljes fogpótlása

Fémkerámia fogpótlás hátrányai

 • kevésbé élethű és kevésbé áttetsző, mint a fémmentes megoldások
 • tompa, sötét árnyalatú színezetet ad a fognak
 • a korona szélein szürke szélcsík jelenhet meg
 • van, akiknél fémallergiás reakciókat vált ki

A fémkerámia fogkoronát hasonló módon készítik, mint a fémmentes fogpótlásokat, a különbség a fogtechnikai kivitelezésben rejlik.

Teljes műfogsor

A teljes műfogsor egy eltávolítható eszköz, ami a hiányzó fogak pótlására használható. A műfogsor fogai porcelánból vagy akrilból készülnek és egy akril alap tartja őket össze. A részleges műfogsorok ugyanilyenek, de mindössze néhány fog pótlására szolgálnak, míg egy teljes műfogsor az egész fogsor pótlására való. Teljes műfogsorra lehet szükség, ha Ön elveszíti az összes fogát. Ez segíthet javítani az megjelenésén, illetve magabiztosabban mosolyogni.

Részleges műfogsor

A felső és/vagy alsó részleges műfogsorokat úgy alakítjuk ki, hogy kitöltsék a hiányzó fogak által keletkezett lyukakat, hogy Ön újra aggodalom nélkül mosolyoghasson. A részleges műfogsorok szükség esetén eltávolíthatók és segíthetnek Önnek abban, hogy magabiztosabban mosolyoghasson akkor is, ha hiányzik néhány foga. Ha műfogsorviselésen gondolkozik, számos lehetőség létezik, amelyeket fontolóra vehet.

A fémvázas részleges műfogsorok

A fémvázas, részleges műfogsorok kapcsokkal csatlakoztathatóak a természetes fogakhoz, ez a helyükön tartja őket, Ön pedig érzi, hogy rögzítve vannak. Ezeknek a részleges műfogsoroknak az esetében előfordulhat kisebb mozgás, még akkor is, ha az ínyének és a csontszövetének van ideje hozzászokni.

Akril, kivehető, részleges műfogsorok


Néhány részleges műfogsor majdnem teljes egészében akrilból készül – de a fémvázas műfogsorokhoz hasonlóan az akril műfogsorok is fémdrót kapcsokkal csatlakoznak a megmaradt természetes fogakhoz. Ezeket általában a fémvázas részleges műfogsorok költséghatékonyabb alternatívájaként használják. Átmeneti műfogsorként is használhatóak, ha Önre a jövőben további fogpótlási kezelések várnak, mint például az implantátumok beültetése. Választhat rugalmas műfogsorokat is, amelyekről további tájokoztatást személyes konzultáció alkalmával kaphat.

Lépjen kapcsolatba velünk

A megfelelő fogászati ellátás sokat javíthat életminőségünkön, ezért ne habozzon felkeresni fogászati rendelőnket, hogy a legmegfelelőbb kezeléseket nyújthassuk Önnek.

Leendő fogorvosa

Dr. Tabi László
július 2022
hét ked sze csü pén szo vas
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rólunk mondták

Legjobb fogorvos akinél valaha jártam! Bátran ajánlom mindenkinek!
Benedek Roland