Fogszabályozás

Emberek milliói nem mernek felhőtlenül mosolyogni, mert nincs önbizalmuk szabálytalan fogazatuk miatt. A fogszabályozás tehát egy lehetőség arra, hogy kinyíljon a világra, megváltoztatva fogainak állását.

Mikor szükséges a fogszabályozás?

A fogszabályozó viselésére akkor van szükség, ha a fogak állása nem megfelelő és ez esztétikai, élettani vagy rágási problémákat okoz. A fogszabályozás megszüntetheti a torlódásokat, fogak közötti réseket, a metszőfogak előre állását, egyszóval szép, rendezett mosoly érhető el.

A saját fogak szabályozása kíméletesebb és költségkímélőbb, mint a helyettesítő fogpótlások készítése vagy a fogtorlódások miatt kialakult szuvasodások kezelése. Segítségével sok esetben megelőzhető a rendellenes erőhatások miatt létrejött fogágybetegség kezelése. A fogszabályozás tehát lehetővé teszi a saját foganyag megőrzését és ráadásul végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájának megoldásában.

Fogszabályozó készülékek típusai

Kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készüléket többnyire gyermekkorban, vagy egyszerűbb fogelmozdításokra felnőttkorban használnak. Ezek a kivehető készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, de vannak olyanok is, amibe mindkét fogsor beleharap és így fejt ki a fogelőtöréskor hatást a fogakra és az állcsontok növekedésére.

Miután ezek a készülékek műanyagból készülnek anyagukban színezhetőek a szivárvány minden színében, különféle matricát lehet beléjük tenni, a páciens nevét is bele lehet írni és csillámporok különböző árnyalata közül lehet választani. Vannak, viszont olyan kivehető készülékek, amelyek gyárilag előkészítettek és méret alapján az orvosunk választja ki őket. A kivehető fogszabályozó készülékek érthető tulajdonsága az, hogy nagyban függ hatékonyságuk attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka, vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni.

A rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített készülékek elemei a zárak, un. “brekettek” (angolul brace, vagy brackett) amiket a fog meghatározott pontjára rögzítenek ragasztóval. A rögzítő elemek lehetnek pici gumikarikák és fém, ill. teflonnal bevont, fehér fém drótok. A gumikarikák a szivárvány minden színében beszerezhetők és a fiatalok kedvencei. Vannak köztük sötétben foszforeszkáló gumik is. Ezen felül természetesen sok apró elemet lehet a rendszerhez illeszteni a kezelés során. A zárak anyaga lehet fém (ez a leggyakrabban használt és legismertebb), de lehet porcelán, vagy műanyag, amelyek kevésbé feltűnővé teszik a fogszabályozó készüléket.

Lépjen kapcsolatba velünk

A megfelelő fogászati ellátás sokat javíthat életminőségünkön, ezért ne habozzon felkeresni fogászati rendelőnket, hogy a legmegfelelőbb kezeléseket nyújthassuk Önnek.

Leendő fogorvosa

július 2022
hét ked sze csü pén szo vas
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rólunk mondták

Legjobb fogorvos akinél valaha jártam! Bátran ajánlom mindenkinek!
Benedek Roland