Implantológia

Sokan fordulnak hozzánk bizalommal fogászati implantációval kapcsolatos kérdéseikkel. A különböző forrásokból származó ismeretek hitelessége között nehéz eligazodni. Pácienseink, mielőtt meghoznák döntésüket, rendelőnkben részletes tájékoztatást kapnak a fogbeültetésről. Az implantációról készült információs oldalunkkal ebben szeretnénk segíteni Önnek.

Milyen előnyei vannak a fogbeültetésnek más fogpótlásokkal szemben?

 • Tudatos tervezés esetén elvesztett fogai teljes értékűen pótolhatók.
 • Visszanyerheti fiatalkori rágóképességét.
 • Újra bátran mosolyoghat környezetére, nem kell foghiányát takargatnia.
 • A fogimplantátum statikai és esztétikai szempontból is a legoptimálisabb módja a foghiány pótlásának.
 • Ép fogait nem kell lecsiszolni, hogy a rájuk kerülő korona pillérként tartsa a hiány feletti hídpótlást.
 • A saját, meglévő fogaira jutó terhelés nem lesz aránytalanul nagy.
 • A kivehető fogsorral szemben az implantátumokon nyugvó, rögzített koronák semmiben sem gátolják Önt.
 • Az implantációs beavatkozás után megszűnnek a foghiányból eredő kellemetlenségei és gátlásai.
 • A beavatkozás alacsony kockázattal jár, hiszen a fogbeültetés eljárását több évtizedes klinikai tesztelések előzik meg.
 • Amennyiben a csontállomány nem elegendő, a sikeres implantáláshoz egyszerű rutineljárással pótolni lehet.
 • A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a műtét teljes mértékben fájdalommentes.
 • Az implantátumok népszerűségének köszönhetően a fogászati implantáció mára elérhetővé vált mindenki számára.

A hiányzó fogak pótlása egészségügyi kérdés

Hiányzó fogainak pótlása nem csupán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is. Sokan halogatják hiányzó fogaik pótoltatását, ennek azonban komoly, sokszor rejtett, egészségügyi következményei vannak.

 • A hiányzó fogakkal szomszédos és azzal szemben lévő, egyébként egészséges fogak a kiegyensúlyozatlan terhelés miatt elvándorolhatnak a helyükről.
 • Csökken a rágófunkció.
 • Foghiányok helyén jelentős csontvesztés alakul ki.
 • A meglévő fogak túlterhelődnek, fokozottan kopnak és ennek következtében állkapocsizületi problémák alakulhatnak ki (fájdalom, kattogás).

Hiányzó fogak esetén tehát érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hiszen így elkerülheti a későbbi, esetlegesen nagyobb beavatkozás igénylő következményeket. A megoldás a fogbeültetés ma már egyszerű rutinműtétnek számít, amit naponta végzünk rendelőnkben. Amennyiben Önnek megfelelő csontállománya van, tervezést követően akár néhány napon belül is megtörténhet a fogbeültetés. A gyógyulási periódust követően pedig már fel is ragasztjuk rá a koronát vagy a hidat. Ezzel az eljárással teljes értékűen tudjuk pótolni elveszített fogait.

Amit az implantátumokról tudni kell

A fogimplantátum (fogbeültetés) egy szövetbarát titániumból készült mesterséges foggyökér. Rendkívül eredményes használata a következő kiváló tulajdonságaiból adódik:

 • Biokompatibilis: a fogimplantátum olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy problémamentesen épüljön be az emberi szervezetbe.
 • Antiallergén: a rendelőnkben beültetett fogimplantátumok titánból készülnek. Felületkezelésüknek köszönhetően elvétve vagy egyáltalán nem okoznak allergiás reakciót még a fémérzékenyeknél sem.
 • Tartós: fogbeültetéseinkre 5 évtől élethosszig tart a gyártói garancia.
 • Terhelhető: nehezebben rágható ételeket is fogyaszthat.Az implantátumra bármilyen anyagból készíthetünk koronát vagy hidat.
 • Ezen túlmenően fogbeültetéskor nem kell ép fogakat lecsiszolni és azokra koronákat tenni, hogy pillérként tartsák a foghiány feletti hidat.
 • Rágófoghiány implantátummal történő pótlása esetén elkerülhető, hogy részleges kivehető fogpótlást kelljen készíteni − ez jelentősen megnöveli a páciensek komfortérzetét.
 • Kivehető fogsor készítése helyett megfelelő számú implantátum behelyezésével kényelmes, rögzített fogpótlás készíthető.
 • A beültetett műgyökérre (implantátumra) készített korona a beszéd és a rágás során ugyanúgy funkcionál, mint a saját, egészséges fog.

Önmagában a fogimplantátum beültetése még nem adja vissza Önnek a rágóképességét.
A műtétet követően egy három-hat hónapos gyógyulási folyamat következik. Ezalatt a műgyökér becsontosodik, vagyis a csontállomány körülnövi az implantátumot, és így stabilizálja azt. Ezt követően a fogimplantátumra ún. felépítményt csavarozunk, amely a korona vagy a híd alapját képezi.

Mi a helyzet a fájdalommal?


A fogimplantátumok beültetéséről az emberek fejében gyakran téves képzet alakul ki. Sokan azt hiszik, hogy ez a műtét komoly megpróbáltatással és fájdalomérzettel jár.

Ezt a téves elképzelést feltétlenül el kell oszlatnunk: a műtéten átesett pácienseink 95%-a arról számolt be, hogy a beavatkozás alatt meglepő módon semmilyen fájdalmat sem érzett.

Ennek két oka van: egyrészt minden implantációs beavatkozáskor helyi érzéstelenítést alkalmazunk, másrészt az implantátumokat a csontba ültetjük be, ahol kevesebb a fájdalomérzet kialakulásáért felelős ideg.

A beavatkozást követően az egyéni érzékenységeknek megfelelően előfordulhat duzzanat vagy enyhe fájdalomérzet, ez azonban egy-két fájdalomcsillapító hatására végleg megszűnik. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy a műtét napjára további programot ne tervezzen, inkább töltse pihenéssel, regenerálódással a napját!

Milyen kockázatai vannak az implantátum beültetésének?


A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük. Ennek következményei nem térnek el az egyéb fogászati beavatkozáskor kapott érzéstelenítésétől. A műtét során a fog körüli szövetek olykor sérülhetnek, ám megfelelő körültekintéssel, gondos tervezéssel és jó műtéti technikával ennek előfordulása minimális.

Az implantátumot csak rendkívül ritkán löki ki a szervezet, azonban ennek okát minden esetben meg lehet állapítani. Alapos szájhigiénia és rendszeres ellenőrzés mellett az implantátumok hosszú távon megmaradnak.

Gondosan kivitelezett fogpótlás és rendszeres ellenőrzés mellett az implantátumok élettartama megegyezik a szomszédos fogak élettartamával. Mivel a fogpótlásokat (koronákat, hidakat) napi 24 órán át igénybe vesszük, 10-15 év elteltével célszerű ezeket lecserélni. Az implantátumot azonban ezekben az esetekben sem kell eltávolítani, az továbbra is nagyon jól használható.

Hogyan történik a fogbeültetés a TabiDental rendelőjében?

A fogbeültetés jól tervezett folyamat, amely kiszámítható lépések sorozatából áll. Fontos számunkra, hogy pontos képet kapjon arról, mi fog Önnel történni, ha rendelőnkben végezteti el az implantációs beavatkozását:

Konzultáció és állapotfelmérés

A sikeres implantáció szempontjából a legfontosabb információ számunkra az Ön aktuális egészségügyi állapota. Ezért állapotfelméréssel kezdünk, amelyben feltérképezzük, van-e bármilyen kizáró tényezője a fogbeültetésnek. A konzultáció során szakorvosaink válaszolnak kérdéseire, hogy segítsenek Önnek a megfelelő döntés meghozatalában.

Digitális diagnosztika és elemzés

Az Ön által hozott panorámaröntgen alapján az implantológus egyértelmű képet kap fogainak jelenlegi állapotáról, ami alapján felállítja a pontos diagnózist. (Összetettebb esetben indokolt lehet CT-felvétel készíttetése is.) A diagnózis alapján orvosa részletesen megbeszéli Önnel a kezelési tervet.

Kezelési-terv és árajánlat készítése

Egy adott fogászati problémának több megoldása is lehet, amelyeket kezelőorvosa írásos kezelési tervbe foglal. A különböző megoldások alapján árajánlatokat állítanak össze. Ez pontos képet nyújt a különböző kezelések tényleges költségeiről. Az implantátumok beültetése előtt, ahogy a fentiekben leírtuk, számos döntést kell meghoznia. Az Önben felmerülő kérdések megválaszolásában rendelőnk és szakorvosaink örömmel állnak rendelkezésére. Ha máshol nem vállalták az implantációs beavatkozást, vagy elégedetlen a már meglévő implantátumaival, mi találunk megoldást.

A műtét előkészítése

Miután döntést hozott az Ön számára ideális kezelésről, fogorvosával közösen kitűzik a műtét napját. Fogorvosa a dentálhigiénikussal együtt a műtét előtt olyan környezetet teremt szájüregében, amely lehetővé teszi a fertőzésveszély elkerülését a műtét után: eltávolítják fogköveit, betömik fogait.

Az implantátumok beültetése

A panorámaröntgen vagy a CT-felvétel után az implantológus megtervezi az implantátumok hosszát és vastagságát, illetve azok ideális pozícióját. Ezt követően lokális érzéstelenítésben előkészíti az implantátumok helyét a csontban, és behelyezi azokat. Az implantátumokat az íny alatti területbe ülteti be. Az ínyt ezután a sterilitás megőrzése érdekében összevarrják. Ezzel a műtét be is fejeződött.

Mi történik a fogbeültetés után?

A műtétet követően személyes biztonsága érdekében érdemes betartania következőket:

 • Műtét után ne vezessen gépjárművet
 • Műtét napján pihenjen sokat
 • Szükség esetén vegyen be fájdalomcsillapítót
 • Ne egyen addig, amíg az érzéstelenítő hatása tart!
 • A műtét napján ne igyon alkoholt, kávét és ne dohányozzon!
 • Két napig ne fogyasszon tejterméket!
 • A műtéti területre tegyen kívülről hideg borogatást!
 • Az implantológusa által javasolt gyógyszereket vegye be!
 • Tartsa be az orvosa implantálás utáni utasításait!

Ideiglenes korona készítése

Amennyiben az implantátumokat olyan helyre ültetik be, ahol azok beszéd vagy mosolygás közben is jól láthatók, ideiglenes koronákat helyezünk fel, hogy a gyógyulási periódus alatt se érezze magát kényelmetlenül.

Gyógyulási periódus

Az implantátumoknak be kell gyógyulniuk, azaz be kell csontosodniuk ahhoz, hogy kellő stabilitást érjenek el a fogpótlás biztonságos felépítéséhez. Ez a folyamat nagymértékben függ az Ön egészségi állapotától és szájhigiéniai szokásaitól. Ideális esetben, erős és vastag csontszerkezetnél ez a folyamat akár 3 hónap alatt lezajlik, de van, akinél fél évig is eltart.

Rögzített implantációs fogpótlás készítése

A gyógyulási periódust követően kezelőorvosa lenyomatot készít fogairól és az implantátumokról. Ez alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti az Ön által kiválasztott, ideális fogpótlást.

Rögzített, nem levehető koronákból álló fogpótlás:

A saját fogakra, illetve az implantátumokra rögzített pótlásokat végleges ragasztással fixáljuk. Törekeszünk arra, hogy kisebb egybefüggő részek készüljenek. Így egy később felmerülő probléma esetén nem kell az egész pótlást levenni. Elegendő csak egy kisebb egységet eltávolítani, és azt kell újra elkészíteni. Javasolható mindenkinek, akinek elegendő számú foga, illetve implantátuma van.

Rögzített, de levehető koronákból álló implantációs fogpótlás

Az elkészített fogsort a koronán keresztül az implantátumhoz csavarozzuk, így a pótlás szükség esetén egyszerűbben levehető. Azoknak javasoljuk, akiknek anyagi vagy egészségügyi szempontból kevés implantátumot lehet behelyezni, és nincs saját foguk.

A koronák anyaga implantációs fogpótlásokhoz:

 • Cirkonkerámia: korszerű, allergiamentes, gyönyörű esztétika, tartós
 • Préskerámia: korszerű , allergiamentes, természetes
 • Fémkerámia: hagyományos, tartós, szép

Amennyiben Ön elégedett a rögzített fogpótlás formájával, színével és kényelmével, fogorvosa véglegesen beragasztja vagy csavarokkal rögzíti azt. Ezzel le is zárul a teljes folyamat. Ezután újra felhőtlenül mosolyoghat, ehet, ihat, mert ezzel az eljárással a rágóképességét is visszanyeri.

Lépjen kapcsolatba velünk

A megfelelő fogászati ellátás sokat javíthat életminőségünkön, ezért ne habozzon felkeresni fogászati rendelőnket, hogy a legmegfelelőbb kezeléseket nyújthassuk Önnek.

Kapcsolat

július 2022
hét ked sze csü pén szo vas
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Rólunk mondták

Legjobb fogorvos akinél valaha jártam! Bátran ajánlom mindenkinek!
Benedek Roland